Identitat

Aquest setembre Mataró reflexiona sobre el valor de la identitat


1 setembre 2014

Quan naixem l’ADN ens marca si som alts o baixos, el color dels cabells i dels ulls o el to de la pell. I, a partir d’aquí, al llarg de la vida ens anem forjant la nostra pròpia personalitat. Però l’entorn on l’individu neix, en més o menys mesura, també marca l’individu. A tots ens precedeix una família, una història, som d’un gènere, tenim una llengua materna i hem crescut envoltats per un paisatge concret, entre altres elements. Uns factors que cal conèixer, respectar i, si és necessari, reivindicar.

DOCUMENTACIÓ SOBRE VALOR DE LA IDENTITAT

Entorn aquest valor les associacions i entitats de Mataró han organitzat aquest mes diverses activitats. Per exemple, enguany, la Mostra Col·lectiva Sant Lluc per l’Art, una de les més participatives dels darrers anys, se centra en aquest tema. I l’acte inaugural anirà a càrrec de l’escultor mataroní Manuel Cusachs que argumentarà sobre la relació entre art i identitat

També com cada mes, les biblioteques de la ciutat s’apunten al projecte “Mataró, ciutat de valors” amb dues noves sessions de contes:  demà a la Biblioteca Pompeu Fabra (18h) es podrà sentir l’espectacle “Del peix al mico”, un recull d’històries sobre els nostres orígens i perquè som com som i el dimecres 10 de setembre, a la Biblioteca Antoni Comas, s’obrirà  la Maleta catalana, plena de contes d’ahir i d’avui i de diversos zones del país.

Per la seva banda, l’Associació d’Amics de Puig i Cadafalch, tenint en compte que l’arquitecte i president de la Mancomunitat de Catalunya, és el mataroní del passat escollit per simbolitzar el valor de la identitat, han organitzat dues conferències: “Puig i Cadaflach: construir Catalunya mitjançant l’educació”,  a càrrec de Josep Gonzàlez Agapito (18 setembre, Can Palauet, 19h) i “Puig i Cadafalch i els seus col·laboradors”, a càrrec d’Esteve Mach (23 de setembre, Centre d’Art Germans Arenes, 19h).

La sarda és la dansa nacional de Catalunya i simbolitza molts valors: unitat, igualtat, solidaritat, etc. De tots aquests valors se’n parlarà en dues ocasions, en primer lloc aquest dimecres a les Esmandies, en una taula rodona en la qual hi participaran Joaquim Rucabado, president d’Entitats Sardanistes de Catalunya; M. Cristina Paniello, periodista i productora del programa La Fàbricad’m1tv; Jaume Nonell, escriptor i estudiós del moviment sardanista, i Joan Gibert, autor de la lliçó magistral de Sant Climent, Ciutat Pubilla. I, per altra banda, el dissabte 13 a la tarda, tindrà lloc a la plaça Santa Anna una exhibició de balls tradicionals catalans per part de l’Esbart Dansaire Iluro i de Associació Cultural i d’Esbarjo Mestre del Gai Saber i una ballada popular de sardanes en la qual es proclaramaran els valors de les danses tradicionals.

Finalment, aquest mes, en motiu del dia Mundial de l’Alzheimer – 21 de setembre-, l’Associació de Familiars de Malalts de l’Alzheimer del Maresme (AFAM) organitza diverses activitats per sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta malaltia que amb la pèrdua de la memòria perjudica la identitat de les persones.

A part d’aquestes  també hi ha moltes més activitats programades que podeu consultar a la secció d’agenda d’aquesta web.