Esforç

Arrenca l’any dedicat al poeta occità Frederic Mistral


25 març 2014

SONY DSC

Sota la placa dedicada a Frederic Mistral (1830-1914), just a l’avinguda que du el seu nom, avui ha arrencat amb una ofrena floral els actes de l’any dedicat a aquest poeta, del qual enguany se celebra el centenari de la seva mort.

Jaume Vellvehí, president del Grup d’Història del Casal, entitat organitzadora de l’acte, ha recordat que Mistral, únic Premi Nobel de Literatura en una llengua minoritària, va ser un dels “iniciadors de les relacions modernes entre les dues bandes dels Pirineus”. I és que com també ha insistit Núria Bayó, presidenta del Cercle d’Agermanament Occitano Català (CAOC), el poeta va desenvolupar relacions entre el català i l’occità durant més de trenta anys.

Per la seva banda, el president d’Omnium Cultural Mataró-Maresme, Toni Pous, ha qualificat el literat de Maiano “d’activista a favor de la llengua” i ha recordat que “l’occità actualment viu la pressió de l’Estat francès igual que el català”. Finalment, i també fent un paral·lelisme amb l’actualitat, el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha recordat que aquest any, més enllà de la seva aportació a la llengua, també es tindrà en compte el pensament polític de Mistral, ja que avui, cent anys després, està més que mai sobre la taula.

A l’acte, durant el qual Pau Benítez ha interpretat les peces Magalí, Copa Santa i Els Segadors, també hi ha assistit Xavier Moral, responsable d’Afers Occitans de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, representants del consistori municipal i membres d’altres entitats culturals de la ciutat.

Qui vulgui conèixer amb més profunditat Frederic Mistral, una vida d’esforç i dedicació vers la renaixença d’un llengua, ho podrà fer a les jornades que se li dedicaran a Mataró del 9 al 16 de maig.