Fina Birulés recorda que “per jutjar cal imaginació, descobrir altres perspectives”


1 maig 2014

birules

El Foment Mataroní ha acollit aquest dimecres la conferència “Hannah Arendt: responsabilitat i judici” a càrrec de la professora de Filosofia Contemporània de la Universitat de Barcelona, Fina Birulés.

Birulés, especialista en Hanna Arendt, ha explicat com en els últims vint anys ha anat creixent l’interès per aquesta pensadora jueva que va néixer a Alemanya l’any 1906. “El que caracteritza Arendt és el seu tarannà socràtic, posant el focus d’atenció allà on la gent no mirava, obrint així espais nous per pensar”, ha assegurat Birulés.

La doctora en filosofia ha centrat la seva xerrada en el llibre Eichmann en JerusalénUn informe sobre la banalitat del mal en el qual Arendt narra la seva experiència en el judici celebrat al 1961 a Israel contra Adolf Eichmann, acusat de genocidi contra el poble jueu durant la Segona Guerra Mundial.

La pensadora es va adonar que tot i que els actes que es jutjaven eren monstruosos, la persona acusada era normal, ni malèfica ni diabòlica. “El que va descobrir Arendt és que Eichmann estava mancat de la capacitat de reflexió i, per tant, no podia diferenciar el bé del mal”, ha aclarit Birulés. Per Arendt, l’alemany simplement complia les ordres que li havien donat.

És per això que, en anys posteriors treballant amb la filosofia, Arendt va determinar que un sistema moral no pot estar vinculat en termes d’obediència. Després de veure com els crims comesos per Eichmann semblaven sorgir d’un dèficit de reflexió, es va preguntar “quina relació hi ha entre la incapacitat de pensar i la possibilitat de distingir entre el bé i el mal?”

“Arendt va determinar que el diàleg que un té amb un mateix és el que et permet pensar i jutjar, una capacitat que tenen tots els éssers humans”, ha explicat Birulés. Segons Arendt, per jutjar els fets que ocorren cal pensar amb mentalitat extensa com apuntava Kant, és a dir, tenint en compte tots els punts de vista, fins i tot els que són diferents al nostre. Per jutjar cal imaginació, descobrir altres perspectives.

La conferència, que ha esta un èxit de convocatòria, ha estat organitzada per les Aules Sènior de Mataró que han obert la xerrada a tot el públic com a aportació al projecte ‘Mataró, ciutat de valors’.