Iniciativa

Bona participació a la primera ruta guiada sobre Miquel Biada i el ferrocarril


1 novembre 2014

ruta biada

Una quarantena de persones han participat aquest matí a la primera edició de la ruta guiada per Mataró dedicada a Miquel Biada i el primer ferrocarril, una iniciativa del Cercle Històric Miquel Biada i de l’Ajuntament de Mataró que s’ha posat en marxa en motiu del projecte “Mataró, ciutat de valors”, ja que aquest novembre el valor que treballa la ciutat és la iniciativa i el mataroní històric escollit és el promotor del primer tren de la península ibèrica.

La ruta ha passat pels principals punts del centre de la ciutat que fan referència a Miquel Biada o al ferrocarril: L’Ajuntament , on hi ha un retrat del promotor del tren com a mataroní il·lustre; el Museu de Mataró, on es pot veure un relleu de la inauguració del tren, medalles commemoratives i una maqueta de la locomotora “Mataró”; el carrer Argentona número 27, on hi havia la casa dels Biada; el carrer Sant Antoni, on va morir, el carrer Sant Agustí, on hi havia la vella estació i, finalment, l’actual estació de Renfe, entre altres espais.

Amb aquesta ruta els mataronins poden conèixer detalls de la vida de Miquel Biada, curiositats de la construcció del primer tren i elements de l’evolució de la ciutat durant el segle XIX, quan té lloc la industrialització i Mataró es beneficia del comerç amb Amèrica. En aquest sentit, durant la ruta es destaca el fet que molt “indianos” quan van tornar del nou continent es van fer grans cases, algunes encara conservades a la Riera, però en canvi Miquel Biada va apostar per invertir en un projecte de futur com era el ferrocarril.

Aquesta ruta guiada es repetirà el dissabte 29 de novembre a les 12 del migdia (punt de partida Ajuntament de Mataró i no cal inscripció prèvia) . En aquesta ocasió, però, s’afegirà a la ruta una visita al Museu Arxiu de Mataró on a partir del 13 de novembre es podrà veure l’exposició  “Imatgeria popular del carril de Mataró”. Podeu consultar totes les activitats que es fan aquest mes a la ciutat per reivindicar la figura de Miquel Biada a la secció d’agenda d’aquesta mateixa pàgina web.