Actualitat

Can Serra recorre la història de Mataró, de la Iluro romana a la ciutat mediterrània


21 agost 2014

DSC_0016

La seu central del Museu de Mataró es troba a Can Serra, una construcció renaixentista del segle XVI que ofereix, cada dimecres, visites guiades gratuïtes.

Després d’una breu explicació sobre la història de l’edifici, ubicat a El Carreró, els visitants s’endinsen en l’exposició temporal que es situa a la planta baixa. L’exposició permanent, en canvi, es troba als dos pisos superiors seguint un ordre cronològic.

Així, al primer pis s’hi pot veure la ‘Iluro, ciutat romana’, una exposició que mostra, en cinc àmbits diferenciats, com era la Mataró de l’època romana amb diferents elements que s’han anat trobant a les excavacions dels darrers anys. Entre elles destaca un tresor de 19 monedes romanes d’or o la Venus d’Iluro però també s’hi poden veure àmfores, làpides funeràries i joies.

Dins del marc de la commemoració del tricentenari, molts museus de Catalunya s’han sumat a la iniciativa de ressaltar algun objecte de l’època (1714). Per això, els visitants de Can Serra trobaran en un lloc destacat del primer pis les maces municipals amb les quals, a l’any 1708, la ciutat va rebre a Elisabet Cristina de Brunsvic, la que seria esposa de l’Arxiduc Carles d’Àustria.

Seguint la ruta del museu, al segon pis hi ha l’exposició ‘Mataró, ciutat mediterrània’, que fa un recorregut en tres grans àmbits per la història de la ciutat des dels temps medievals fins a l’actualitat.

Com a peces destacades, els visitants podran veure la Creu de Terme, erigida al segle XVI i restaurada l’any 1892 per Josep Puig i Cadafalch; una reproducció de la coca de Mataró, embarcació de fusta típica de la baixa edat mitjana, i també el ‘negrito’, la figura emblemàtica que decorava una de les fonts del Parc Central.

El recorregut de Can Serra, que en un futur es traslladarà a l’antiga fàbrica de Can Marfà, incorpora plafons explicatius, maquetes i recursos audiovisuals que faciliten la contextualització.

Les altres seccions del Museu de Mataró: Ca l’Arenas, el Clos arqueològic de Torre Llauder i el Centre de Documentació del Parc del Montnegre i el Corredor, també ofereixen activitats i visites guiades gratuïtes durant tot l’any (consulteu els horaris en aquest enllaç).