Sostenibilitat

Detergents ecològics: una alternativa sostenible per rentar i no embrutar l’aigua


17 maig 2014

DSC_1673

Què cal tenir en compte a l’hora de fer servir els detergents des del punt de vista de la sostenibilitat? La directora de la revista Opcions, Montse Peiron, ha donat resposta a aquesta i moltes altres preguntes a la xerrada ‘Consum conscient de detergents per roba i plats’ que ha organitzat aquest matí la Casa Capell.

“El principal problema és que estem consumint el planeta i els recursos s’esgoten”, ha explicat Peiron. Per tant, el primer que cal fer és reduir el consum. Algunes de les claus per aconseguir-ho són la reducció de la dosi recomanada pels fabricants que “mai serà excessiva” i rentar els plats amb aigua calenta estalviant detergent ja que “la brutícia greixosa amb aigua freda costa més de treure i ens farà falta més sabó”, ha aclarit Peiron.

“És evident que algun detergent haurem de consumir, però quan ho fem, hem d’intentar que aquest sigui el més ecològic possible”, ha proposat Peiron. “Els detergents convencionals contenen substàncies que, tot i no estar regulades degut a la pressió de la indústria, tenen un impacte en l’aigua residual i en la que va a parar a rius i depuradores”.

Peiron ha explicat que aquests fosfats que romanen en l’aigua van a parar a les depuradores que necessiten uns equipaments més cars, que ha de pagar cada ajuntament, per netejar l’aigua que després farem servir per cuinar i rentar, en el que esdevé un cercle “molt poc sostenible”.

Peiron ha assegurat que els detergents ecològics no contenen cap d’aquests fosfats i que representen una alternativa sostenible a l’hora de rentar plats i roba. A més, actualment hi ha detergents d’aquestes característiques fabricats a casa nostra (Castelló i Alacant), contribuint així també al consum local.