Identitat

Dr. Allué: “Hem millorat la qualitat de vida dels malalts d’Alzheimer però encara ens falta molt”


19 setembre 2014

Ramon Cristòfol Allué

Malaltia d’Alzheimer i qualitat de vida: són incompatibles? Aquesta és la pregunta que ha intentat respondre el Dr. Ramon Cristòfol Allué, Director de l’Àmbit Sociosanitari del Consorci Sanitari del Maresme i Cap del Servei de Geriatria de l’Hospital de Mataró en una conferència organitzada per l’ Associació Familiars d’Alzheimer del Maresme a la sala d’actes de la Fundació Iluro.

Allué ha descrit les dificultats principals que suposa l’Alzheimer: en primer lloc, es tracta d’una malaltia neurodegenerativa imparable. A més, l’augment de l’envelliment de la població fa que creixi el percentatge de persones amb demència i, per últim, actualment no hi ha un tractament farmacològic eficaç.

“Si tenim en compte aquests tres elements, el panorama no pinta gaire bé. Per tant, si no existeix un tractament hem d’intentar millorar la qualitat de vida d’aquests pacients”, ha afirmat.

Per fer-ho, Allué considera que és bàsic integrar els serveis del sistema sanitari, des de l’atenció primària fins a l’atenció social. “La qualitat de vida d’aquesta pacients comença des del moment en què els atenem”, ha assegurat.

A més, ha destacat la sobrecarrega dels familiars, que també tenen unes necessitats i se’ls ha de donar resposta i ha incidit en la manca de formació dels professionals que cuiden aquests pacients.

“Hem millorat la qualitat de vida però encara ens falta molt”, ha confessat Allué qui ha posat damunt la taula un petit full de ruta per continuar treballant. Per fer-ho, cal diagnosticar la malaltia en les fases inicials, disposar de personal qualificat, mantenir la dignitat del pacient en tot moment, donar suport als cuidadors i elaborar un pla sociosanitari individualitzat per cada pacient amb una persona de referència a la qual dirigir-se si sorgeix algun problema.

La conferència ha acabat amb un torn de preguntes obert en la que els assistents han pogut plantejar les seves preocupacions  al Dr. Allué, qui ha donat resposta als dubtes dels diferents casos.

Els actes en motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer continuaran aquest dissabte 20 de setembre a la Plaça Santa Anna amb una jornada d’informació i sensibilització.