Cooperació

El Cafè de Mar obre portes reafirmant els valors del cooperativisme


18 juny 2014

Beca Joan Peiró

El Cafè de Mar ha obert avui solemnement les portes per acollir l’acte de lliurament de la III Beca Joan Peiró. En l’acte inaugural, la presidenta de la Unió de Cooperadors, Anna Huertos, ha afirmat que “la voluntat de l’entitat és fer d’aquest edifici un espai on difondre els valors del cooperativisme, el mutualisme, l’economia social i potenciar el teixit cooperatiu de la ciutat”. I ha recordat la llarga lluita d’aquest moviment a Mataró.

Per la seva banda, l’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha destacat “la confiança” que durant aquest temps s’ha teixit entre la Unió de Cooperadors i l’Ajuntament, la qual ha permès recuperar espais com el Pati del Cafè Nou o el Cafè de Mar i ha agraït als membres d’aquesta entitat la feina que fan “per explicar a la societat mataronina la nostra història”. I, finalment, ha assegurat que avui el cooperativisme “és “la forma més justa” de tirar endavant projectes.

L’acte d’aquest vespre també ha servit per desvetllar el guanyador de la III Beca Joan Peiró, que ha recaigut en  Jordi Ibarz i Martín Itorralde, que han presentat el projecte “Gent del vidre. Un segle de fabricació del vidre a Catalunya”. Aquest treball d’investigació, segons ha explicat el mateix Ibarz, pretén investigar la dotzena de cooperatives del vidre que han existit en el nostre país.

L’historiador ha explicat que malgrat l’any 1935 un 45% de la producció del vidre a Catalunya es feia en cooperatives es tracta d’un tema poc estudiat pels historiadors i d’entre totes elles ha destacat la singularitat que tenia el Forn del Vidre.