Sostenibilitat

El CATAM reivindica un model agroalimentari orientat a la salut i no al negoci


28 maig 2014

????????

Una seixantena de persones van participar el passat divendres 23 a la tarda en la xerrada debat “La terra imprescindible, per menjar, per treballar, per gaudir, per viure”, convocada pel Centre d’Acció Territorial i Ambiental del Maresme (CATAM), associació ambientalista que aviat celebrarà els 25 anys de la seva fundació.

S’hi va parlar de biodiversitat i adaptació al canvi climàtic, de sobirania alimentària i salut, d’agricultura ecològica (sostenible), de parcs agraris, de canvi de model agroalimentari.

Els participants del debat, emmarcat en el mes de la sostenibilitat, van ser Pep Montasell, enginyer tècnic agrícola i especialista en gestió d’espais agraris periurbans; Carles Soler, veterinari i col·laborador de la revista “Soberanía Alimentaria, Biodiversidad  y Culturas”; Miquel Riera, ecopagès; i Miquel Baldi, dinamitzador del Parc Agrari de Sabadell.

A l’acte es va constatar que Catalunya podria ser autosuficient respecte a alimentació i que garantir una correcta nutrició dels maresmencs exigeix fixar tot el sòl agrícola actual. També l’imperiosa necessitat de canviar de model agroalimentari, tot orientant-lo vers la salut i la satisfacció de les necessitats tròfiques (alimentàries) de les persones i a l’equilibri territorial, i no vers les expectatives de negoci de les grans corporacions.

Carles Soler alertà sobre el futur tractat de lliure comerç entre els Estats Units d’Amèrica i la Unió Europea. Europa obrirà les seves fronteres a productes actualment prohibits, com la carn hormonada, ja que als EUA el clenbuterol és permès per a l’engreix del bestiar.

Respecte l’Ecoagricultura, la proximitat i la temporada seran claus en un futur on la complicitat i la confiança seran imprescindibles en la relació entre consumidors i productors. Xarxes cooperatives de distribució, agrupacions de consum i venda directa esdevindran algunes de les estratègies que permetran a la població una alimentació sana i conscient.

Al final de l’acte CATAM va assumir el compromís de recollir i promoure les nombroses aportacions dels participants. També de convocar futures trobades estratègiques referents a altres temàtiques que afecten el territori de la nostra comarca.