Civisme

El civisme ens allunya de la barbàrie


1 juliol 2014

portal_gegantada

Ser ciutadà és una categoria ètica. I la civilitat, gràcies a l’evolució de l’home, és avui el contrari de la barbàrie, perquè les persones civilitzades dialoguen, pacten, arribaven a acords i respecten la dignitat dels altres. També és civilista la persona que respecta l’espai que comparteix amb altres, que té bones pràctiques urbanes.

Això és important cada dia de l’any, perquè si observem el nostre entorn la majoria d’espais que utilitzem són compartits. Però encara agafa un relleu més destacat en un moment d’eufòria col·lectiva com és una festa major, quan augmenten les persones en un mateix espai i quan no tothom viu les tradicions amb la mateixa intensitat.  El civisme també ha de ser un dels valors de la festa.

S’han escrit diverses obres sobre el civisme, us en destaquem algunes: el Manual del Civisme de Victòria Camps i Salvador Giner (Columna Edicions, 2005), Civisme i Virtudes Públicas de la mateixa autora (Proteus, 2011 i Espasa Calpe, 1990, respectivament) Ben educats de Salvador Cardús (La campana, 2003) o El civismo planetario explicado a mis hijos de Francesc Torralba (PPC, 2005). I, fins i tot els més petits poden apendre aquest valor amb Les tres bessones i el civisme de Roser Capdevila (Planeta, 2005). RECURSOS SOBRE CIVISME

A l’espai agenda d’aquesta web trobareu tots els actes que durant el mes de juliol es faran a la ciutat entorn el civisme i els valors. I com cada mes podeu participar al concurs fotogràfic “Mataró, ciutat de valors” a través d’Instagram etiquetant les fotos amb el hashtag #matarocisvisme. El guanyador rebrà un tiquet per una activitat d’estiu que es faci a la ciutat.