Iniciativa

El Museu Arxiu de Santa Maria repassa la imatgeria del Carril de Mataró


14 novembre 2014

imatgeria popular

‘Imatgeria popular del Carril de Mataró’, aquest és el títol de l‘exposició que es va inaugurar ahir al vespre al Museu Arxiu de Santa Maria. Es tracta d’una mostra que recull les diferents referències del ferrocarril en l’anomenada ‘literatura de canya i cordill’.

El visitant podrà observar diferents materials agrupats en sis apartats: auques, ventalls de banderola, felicitacions d’oficis, estampes i calendaris, retallables i trencaclosques i còmics i quaderns il·lustrats.

Però no només això, l’exposició també recull medalles, maquetes, taps de cava i fins i tot dos fragments de la via original de l’any 1848.

El president del Cercle Històric Miquel Biada, Toni Biada, va destacar durant l’acte d’inauguració que la mostra ha estat possible “gràcies a un treball en equip”, en el que també han col·laborat Els amics de la Ciutat de Mataró, el Museu Arxiu i cessions de fons particulars com el de Xavier Nubiola i Josep Rovira.

Biada, en motiu de la inauguració, va fer entrega al Museu Arxiu d’una llesca de les vies del primer ferrocarril que romandrà en el fons de l’entitat.

L’acte va acabar amb una conferència de l’expert en ferrocarrils Xavier Nubiola de Castellarnau que va explicar als assistents els diferents trets de la imatgeria popular relacionades amb l’arribada del ferrocarril, a la segona meitat del segle XIX.

L’exposició romandrà oberta fins el 13 de desembre, els divendres i dissabtes de 18h a 20h.