Cooperació

Francesc Mateu: “Vull un país on la cooperació internacional marqui la política exterior i la interior”


28 juny 2014

DSC_1847

La cooperació ha centrat la 17a nit de la Solidaritat que s’ha celebrat aquest divendres al vespre a la sala d’actes de la Fundació Iluro.

El protagonista de l’acte ha estat Francesc Mateu i Hosta, director d’Oxfam Intermón a Catalunya, que ha estat convidat per impartir la conferència ‘La cooperació internacional dintre de la política exterior d’un estat’.

Mateu ha encetat el parlament explicant què són els Objectius del Mil·leni: unes fites pactades per tots els països per al 2015 que permetrien una major igualtat al món, segons les Nacions Unides, i que inclouen accions com eradicar la pobresa i la fam, promoure la igualtat o assolir una educació primària universal, entre altres.

El director d’Oxfam ha relacionat tots aquests objectius amb conceptes com la dignitat i ha ressaltat que “el que cal combatre és la desigualtat. No hem d’associar la pobresa amb la necessitat de crear riquesa perquè la riquesa no és infinita i hem de pensar una altra solució”.

La segona part de la conferència s’ha centrat en l’Acord Nacional d’Acció Exterior. Un document que recull quines relacions exteriors volen els ciutadans que tingui Catalunya en el cas que esdevingui un estat. Mateu n’ha destacat els drets humans, la coherència de polítiques i la participació. “M’agradaria un país on la cooperació internacional marqui la política exterior i també la interior”, ha conclòs.

L’acte també ha comptat amb la presentació de la memòria ‘Projectes de cooperació i sensibilització 2013’. El regidor de Cultura, Participació i Ciutadania, Joaquim Fernàndez, ha explicat com, tot i que la ciutat ha hagut de reduir el percentatge al 0,57%, Mataró ha aportat 350.600 euros en diferents projectes de cooperació internacional arreu del món durant l’últim any.

Per la seva banda, Àngels Boix ha parlat en nom del Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència i finalment l’alcalde, Joan Mora, ha clos la nit assegurant que “actes com aquestes avui són més necessaris que mai” i ha agraït la col·laboració dels assistents en la campanya ‘Aliments per la Solidaritat’ a favor de Càritas Interparroquial de Mataró.

La 17a Nit de la Solidaritat ha acabat amb l’actuació musical de Carles Buetas que ha interpretat tres temes propis.