Identitat

Golzàlez Agàpito revindica Puig i Cadafalch en la construcció del sistema educatiu català


18 setembre 2014

conferecia Puig i Cadafalch

El president de la secció de filosofia i ciències socials de l’Institut d’Estudis Catalans, el mataroní Josep Gonzàlez Agàpito, ha reivindicat aquest vespre a Can Palauet, en una xerrada organitzada per l’Associació d’Amics de Josep Puig i Cadafalch, el paper que l’arquitecte i polític va jugar en la construcció d’un nou sistema educatiu català en el primer terç del segle XX.

Gonzàlez Agàpito ha recordat que l’educació va ser un dels puntuals de la nova Catalunya que volien construir els noucentistes, encapçalats per Enric Prat de la Riba, i com Puig i Cadafalch en va ser un dels màxims responsable tant ja des de la seva etapa de diputat a Madrid, quan va defensar la laïcitat de l’escola, com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona i des de la Mancomunitat de Catalunya.

“Aleshores l’educació és considerava l’eina transformadora de tot un poble i per això es volia canviar l’escola pública i gratuïta, és a dir, començar des de baix”, ha explicat el Gonzàlez Agàpito. I en aquest sentit Puig i Cadafalch, segons ha recordat l’expert, lamentava en aquell moment  que les escoles eren “màquines velles, espatllades i rudimentàries” i per això apostava per menys centres, però millors i que poguessin ensenyar continguts,  però sobretot canviar les persones.

Aquesta no és la única conferència que l’Associació d’Amics de Josep Puig i Cadafalch té previst fer per aquest setembre, ja que la ciutat recordarà tot el setembre a l’arquitecte dins el marc del projecte “Mataró, ciutat de valors” i com a exemple del valor de la #identitat. El proper dimarts 23 de setembre, el president de l’entitat, al Centre d’art Germans Arenes, parlarà de “Puig i Cadafalch i els seus col·laboradors”.