Valors

La “Diada dels Valors dels Castells” es converteix en una gran festa


1 juny 2014

pati castells 700

Una festa de castells i de valors. Així s’ha viscut aquesta tarda a Mataró la primera “Diada dels Valors dels Castells”. Una jornada castellera a la qual hi han participat onze colles arribades d’arreu del país: els Castellers de l’Alt Maresme, els Castellers de Castellar del Vallès, els Laietans de Gramenet, els  Castellers de Santa Coloma, la Colla Jove Xiquets de Vilafranca, els Salats de Súria, els Torraires de Montblanc, els Xics de Granollers, els Xiquets d’Alcover, els Minyons de l’Arboç i els Capgrossos de Mataró.

Els conductors de l’acte, el periodista Espartac Peran i l’expert en castellers, Xavier Brotons, han desglossat al llarg de tres rondes els principals valors, tant tècnics com socials, d’aquesta tradició catalana. Per exemple, Brotons ha destacat “l’esforç, el compromís i l’esperit de superació com a valors essencials del fet casteller”. Però també se n’han citat d’altres com la valentia: “Els castellers són persones molt assenyades, tenen valor, però no són temeràries”, ha puntualitzat.

Aquesta tarda al Pati del Cafè Nou de Mataró s’han vist castells de sis, de set i de vuit i malauradament també s’ha produït alguna caiguda, que no ha desanimat les colles. “Els castellers tenen una gran capacitat de recuperar-se, d’autosuperar-se, de tornar-se a aixecar”, ha aprofitat per destacar Brotons.

Al llarg de la tarda han estat molts els valors que s’han relacionat amb els castells, per exemple: la cooperació, la identitat, el civisme, la integració o la igualtat. En aquest sentit, el presentador ha recordat que per aixecar un castell cada persona ” és necessària i imprescindible perquè es tracta d’un treball en equip”.

Les onze colles han compartit sempre protagonisme aixecant  castells de forma simultània i per això el moment més emotiu han estat els pilars de comiat que han omplert tota l’esplanada del Pati del Cafè Nou, i quan just després les gralles han tancat la festa entonant el toc de vermut. Una demostració única, com ha recalcat Brotons, que “els valors són una tradició de caire locals, però els seus valors són universals”.

Els castells que s’han pogut veure:

Castellers de  Santa Coloma: 4 de 5, pd4 per sota, 2 de 5
Castellers de Castellar: 3 de 6, id4 de 6, 3 de 6 agulla, pd4xs.
Xiquets d’Alcover: 3 de6,  2 de 6c,  i3 de 6 agulla
Colla Jove de Vilafranca:id 3 de 7, Torre de 6, 4 de 6 agulla i pd5.
Salats de Súria: 4 de 6, 3 de 6 aixecat per sota, 3 de 7
Minyons de l’Arboç: 2 de6, id3 de 7, id 4 de 7, 2 p4
Capgrossos de Mataró: 2 de 7, 4 de 8,  7 de 7
Torraires de Montblanc: 3 de 6, id 4 de 6,  i 4 de 6 amb l’agulla idp4, p4d.
Xics de Granollers: 3 de 7, 4 de 7, 5 de 6
Castellers de l’Alt Maresme: 3 de 6 agulla, 5 de 6c, 4 de 6 agulla,  3 pd4