Iniciativa

La iniciativa, un valor que ha caracteritzat Mataró ahir i avui


1 novembre 2014

Tecnocampus1

Hannah Arendt va escriure: “L’acció, amb totes les seves incerteses, és com un recordatori sempre present de què els homes, encara que han de morir, no han nascut per això, sinó per començar quelcom nou”. Amb aquestes paraules, la pensadora jueva ens recorda que tot home, malgrat segur que morirà, està fet per viure, per crear, per contribuir en el desenvolupament del món i trencar la Història.

Partint d’aquesta base – tot home des del seu naixement té a les seves mans el poder de crear coses noves – és absolutament necessari, especialment en una societat marcada per una forta crisi econòmica, apostar per un valor com és la iniciativa. És a dir, reflexionar sobre del fet de saber-se avançar als altres, ja sigui a través de la paraula o de l’acció.

Parlem del fet de ser proactiu, pensar i actuar i crear les nostres pròpies oportunitats, ja sigui des de l’àmbit econòmic, social, cultural, etc. L’emprenedoria no és solament empresarial. El Mataró que coneixem ara no hauria estat possible sense centenars d’homes i dones amb iniciativa que no van esperar asseguts un cop de sort, sinó que van agafar les regnes dels seus propis projectes, somnis i il·lusions.

El valor de la iniciativa, però, no ve sol, l’acompanyen molt altres valors indispensables perquè aquest tingui èxit. Tots els emprenedors comparteixen uns trets, són creatius, valents, responsables, segurs, competents, perseverants, pacients i generen confiança. Aquest darrer valor és bàsic, ja que tota persona que vulgui portar a la pràctica un projecte necessita companys de viatge que creguin i apostin –financerament o amb hores de feina- per la mateixa aventura.

DOCUMENTACIÓ BIBLIOGRÀFICA VALOR INICIATIVA