Justícia

Lluís Rugama: “Denunciar la violència de gènere amb una imatge no és fàcil”


18 abril 2014

20140417_194143

“La força d’una imatge no precisa de paraules. La percepció d’una escena colpidora genera reaccions”. Amb aquestes paraules comença l’exposició ‘Una imatge colpidora’ en la qual es poden veure imatges del retratista Lluís Rugama que mostren diferents escenes de violència de gènere.

Silenci, violació, tirania, oblit o tortura són alguns dels títols de les 13 fotografies que formen aquesta mostra. “Això que es veu als retrats passa. És la pura realitat” explica Rugama.

Els visitants trobaran retrats  a tot color molt colpidors, escenes dures que reflecteixen la realitat de la violència de gènere. “Les fotografies no són en blanc i negre perquè la duresa és sempre en color”, diu l’autor.

La última imatge però, és la que posa de manifest que tota la mostra és una ficció. “És l’anomenada foto de família on apareixen totes les models i el maquillador, de diferents edats i àmbits socials, que m’han ajudat a fer l’exposició”, afirma Rugama.

El retratista mataroní confessa que “ malgrat que tots els retrats han estat recreacions, he sentit esgarrifances en el moment de fer alguna de les fotos”. “Denunciar els diferents aspectes de la violència de gènere amb una imatge no és fàcil i m’agradaria que la gent marxés amb la idea de que cal ajudar a les persones que pateixen aquest tipus de maltractaments i, sobretot, denunciar-ho”, conclou.

Al final de la mostra, tots els visitants que ho vulguin poden deixar les seves opinions i reaccions en una llibreta. “Vull que la gent escrigui el que veuen els seus ulls. Sempre s’aprèn de les crítiques, siguin bones o dolentes” explica el fotògraf.

Lluís Rugama, que va entrar al món de la fotografia ara fa tres anys, va començar a gestar aquesta exposició ara fa un any quan va publicar un dels retrats que apareixen a la mostra al seu facebook en motiu del Dia Internacional de la Dona que se celebra el 8 de març. 

L’exposició, organitzada pel  Foto Cine Mataró UEC, es pot visitar de dimarts a dissabte de 19h a 21h i fins el proper 28 de maig.