Experiència

Turró: “La relació amb l’esport marca el grau de civilització d’una societat”


25 octubre 2014

taula valors i esports

Un gran decàleg de valors – com solidaritat, salut, honestedat, alegria, il·lusió, pau, cooperació, autocontrol, confiança, justícia, paciència… entre molts altres- s’han sentit aquest divedres al Centre Atlètic Laietània a la taula rodona ‘Els valors de l’esport’, organitzat dins el marc del projecte “Mataró, ciutat de valors”.

Ha obert l’acte el pedagog i professor de filosofia Guillem Turró qui, malgrat ha reconegut que l’esport és un element “ambigu” i “ambivalent”, ha afirmat que “el grau de civilització que té una societat es pot mesurar segons la relació que aquesta té amb l’esport”.

Turró ha destacat la importància que la pràctica esportiva té en el cos, en la ment, però també, en l’espiritualitat de la persona. I ha trencat una llança a favor de la competició recordant que etimològicament aquesta paraula vol dir “buscar l’altre, col·laborar”.

“No vull que se’m recordi com una noia que corria molt, sinó com una persona que se superava”. Aquesta ha estat la confessió de Maria Carmen González, atleta en actiu i una de les altres participants d’aquesta taula. L’esportita d’alta competició també ha explicat que tots els valors que ella ha après a través de l’esport, dels quals ha destacat la recerca de l’excel·lència, l’esforç  i la superació, els ha aplicat en altres àmbits de la vida.

Per la seva banda, Guillem Pera, entrenador i exatleta, ha destacat que “l’esport és bo segons l’ús que se li dóna” i ha criticat que avui “com a reflex de la societat, en els estadis hi ha una manca de respecte i de fair play”. Ara bé, també ha reconegut que en el seu cas “sense l’esport no seria com sóc”, perquè a ell, personalment, l’esport li ha donat molts amics i resistència. I ha subratllat especialment un valor, la igualtat. “En una cursa d’atletisme pot guanyar tant una persona amb pocs recursos com un ric”, ha posat com a exemple.

Finalment, Joan Mola, pedagog, ha explicat com ell intenta promoure en el centre educatiu on treballa  i com a pare d’esportistes “la mentalitat d’atleta com a filosofia de vida” i ha deixat clar que l’esport és una bona eina educativa. Una intervenció que ha donat pas a un debat obert, molt participatiu i enriquidor  en el qual hi han participat des d’àrbitres i aficionats, fins a esportistes.

A l’inici de l’acte Maria Coll, la moderadora de la taula i coodirectora Valors, ha recordat la finalitat del projecte “Mataró, ciutat de valors”, promoure el debat dels valors i fer aflorar els valors de les entitats de la ciutat, i el fet que aquest any de forma conjunta diverses entitats esportives de la ciutat han redactat el “Manifest dels valors de l’esport”.