Identitat

Manuel Cusachs, Puig i Cadafalch i els malalts d’Alzheimer, protagonistes del valor de la identitat


1 setembre 2014

Tres personalitats de Mataró protagonitzen aquest setembre el valor de la identitat, sobre el qual reflexionarà la ciutat. Es tracta de l’escultor Manuel Cusachs, de l’arquitecte i polític Josep Puig i Cadafalch i de la presidenta de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer, Maria Àngels Fradera.

Manuel Cusachs, escultor que ha fet retrats de grans personalitats catalanes i escultures a moltes localitats d’aquí i de l’estranger, exposa en un vídeo la relació que existeix entre l’art i la identitat. El mataroní, que farà una conferència sobre aquest tema en la inauguració de la Mostra col·lectiva Sant Lluc per l’Art, assegura que “l’arrel d’una obra sempre s’identifica”.

Per altra banda, aquest mes reivindiquem la figura històrica de Josep Puig i Cadafalch, arquitecte, polític i arqueòleg. De la seva obra se’n conserven a Mataró diversos edificis visitables com la Casa Coll i Regàs, la botiga La Confiança o el sostre de la sala de plens de la Casa Consistorial. A més, el record d’aquest mataroní il·lustre, que va treballar sempre per la identitat catalana, coincideix amb el centenari de la Mancomunitat de Catalunya, institució que va presidir. (vídeo)

Finalment, visitem el Centre de Dia de que té l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Maresme (AFAM) a Mataró, on Maria Àngels Fradera, la presidenta de l’entitat, ens explica que representa per una persona perdre la identitat: no recordar la seva història o el seu nom i no reconèixer la cara dels seus familiars més pròxims. Precisament aquest mes, el 21 de setembre, se celebra el dia mundial d’aquesta malaltia. (vídeo)