Justícia

Margarita Colomer: “La Guerra Civil va acabar amb els valors de la República”


11 abril 2014

20140411_100750

Una cinquantena de persones, entre elles un grup d’alumnes de l’escola Antonio Machado, s’han reunit avui per descobrir els llocs emblemàtics de la ciutat de Mataró durant la Guerra Civil.

El recorregut, organitzat per la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran, ha estat guiat per la historiadora i experta en aquest període de la història de la ciutat, Margarita Colomer.

El punt de trobada ha estat l’Avinguda Jaume Recoder, just en el punt on s’ubicava la Caserna del Regiment d’Artilleria Lleugera número 8. Allà, el 19 de juliol de 1936, 40 oficials militars es van sollevar contra el govern de la República.

Colomer ha recordat que “la Guerra Civil va representar l’anul·lació de tots els avenços i els valors que s’havien adquirit en el temps de la República”. La historiadora mataronina ha anat explicant els fets històrics que van tenir lloc el juliol de 1936 i al llarg de la guerra a diferents punts de la ciutat.

El recorregut ha seguit cap al carrer Gravina, a la Foneria i tallers de Can Roure on es fabricaven armes per al govern de la República.

El circuit, farcit d’anècdotes i moments històrics clau per Mataró, ha continuat amb la visita a la Clínica l’Aliança i Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Plaça de la Llibertat (ara plaça Santa Anna), l’Ajuntament, Santa Maria, la Presó, Sant Josep i la plaça de les Tereses.

Aquest és el sisè any que es fa aquest recorregut i Colomer assegura que “cada any ens sorprèn la quantitat de gent que vol conèixer la història de la ciutat durant el període de la Guerra Civil”.