Experiència

Marià Ribas rep el títol de ‘Mataroní Il·lustre’


24 octubre 2014

DSC_0214

La sala de plens de l’Ajuntament de Mataró ha quedat petita aquest dijous en l’acte institucional de nomenament de Marià Ribas com a membre de la Galeria de Mataronins i Mataronines il·lustres.

L’arqueòleg, historiador i dibuixant, Marià Ribas (1902-1996), mataroní que aquest mes d’octubre simbolitza  el valor de l’experiència, ha rebut així un nou homenatge de la seva ciutat natal amb el descobriment del retrat que ha fet l’artista Manuel Cusachs. El quadre mostra l’arqueòleg assegut al marge de les ruïnes romanes de Torre Llauder amb uns dibuixos a la mà dreta i la seva pipa a la mà esquerra.

La proposta del nomenament de Ribas com a Mataroní Il·lustre va ser impulsada pel Grup d’Història del Casal fa tres anys amb motiu del 15 aniversari de la seva mort, i s’hi van afegir 169 entitats i persones de la comarca. El ple va aprovar el maig de 2012 un acord per unanimitat i finalment, just l’any que se celebra el 52è aniversari de la descoberta de la vil·la romana de Torre Llauder, s’ha fet realitat.

L’acte ha comptat amb els parlament de Jaume Vellvehí, president del Grup d’Història del Casal, qui ha destacat que “Marià Ribas mai va defallir en la salvaguarda del patrimoni” i ha ressaltat els seus mèrits com a mataroní il·lustre.

Manuel Cusachs ha fet èmfasi en el  “caràcter planer, segur i fort que configuraven una personalitat singular d’un home obsessionat per la seva feina”.

També ha intervingut la filla de l’arqueòleg, Maria Ribas, encarregada, juntament amb l’alcalde Joan Mora, de descobrir l’obra de Cusachs. Els assistents també han pogut escoltar la glossa de Ribas que ha fet Josep Guitart, catedràtic d’Arqueologia de la Facultat de Ciències de l’Antiguitat de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans.