Compromís

Mataró acull la primera jornada de la Lliga Catalana de Boccia


11 gener 2014

Jornada Boccia

Aquest dissabte s’ha celebrat, al Pavelló Teresa Maria Roca de Mataró, la primera jornada de la Lliga Catalana de Boccia. Es tracta d’un joc molt similar a la petanca, que té els seus orígens a la Grècia clàssica i  que va ser adaptat a les persones amb minusvàlua pels països nòrdics.

La Boccia és un esport paralímpic des dels Jocs de Seül, l’any 1988.  A Catalunya va arribar al 1991 i actualment hi ha una seixantena de clubs que el practiquen.  Tot i que es pot jugar en parelles o per equips, a la jornada d’avui hi han participat les quatre categories individuals. En funció de la discapacitat, els jugadors es divideixen en quatre classes funcionals, ja que alguns d’ells necessiten l’ajuda d’auxiliars o rampes per poder llençar les boles.

Teresa Calverol, àrbitre internacional de la FECPC amb més de 20 anys d’experiència, assegura que l’avantatge del Boccia és que “tothom hi pot jugar i ajuda als participants a socialitzar-se i a prendre decisions tècniques que els permeten utilitzar tot el seu potencial cognitiu”.

L’organització de les competicions es fa principalment des del voluntariat i Calverol lamenta que “és difícil trobar gent que es comprometi per més d’un any. Normalment, els joves que ens ajuden, ens deixen quan comencen a estudiar a la universitat o quan s’independitzen.”

Actualment a nivell estatal es celebren dos campionats de Boccia, un a nivell autonòmic i el campionat de clubs.

La jornada esportiva d’avui ha estat organitzada per la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals, una entitat privada sense afany de lucre que té el compromís de promoure i motivar la pràctica de l’esport adreçat al col·lectiu de persones afectades d’una lesió cerebral que impedeix un desenvolupament motriu complert.