Actualitat

‘Mataró, ciutat de valors’ reivindica el llegat de dotze mataronins històrics


7 gener 2015

personatges històrics

El projecte ‘Mataró, ciutat de valors’ ha posat de manifest, durant tot el 2014, la figura de diferents mataronins històrics que han estat clars exemples dels dotze valors que la ciutat ha treballat al llarg d’aquest any.

Josep Garcia Oliver, fundador l’Ateneu Mataronès, la primera Biblioteca Popular i la Caixa d’Estalvis de Mataró, va representar el personatge històric del valor del compromís durant el mes de gener (vídeo).

L’empresària i emprenedora Maria Assumpció Clavell, fundadora del Patronat Pro Recuperació de Subnormals de Mataró, avui Fundació El Maresme, i la Fundació Catalana per la Síndrome de Down va ser escollida com a exemple d’alteritat (vídeo).

Jaume Isern, cec de naixement, va ser un dels millors organistes i pedagogs musicals de la seva època i el seu esforç va quedar recollit durant el mes de març (vídeo).

Josefa Agramunt, més coneguda com a ‘Pepa Maca’, va ser militant de la CNT, treballadora de Can Minguell i una de les líders de les vagues de ‘braços caiguts’ o dels ‘quinze duros’ que van tenir lloc a Mataró (1945-1947). Un referent a tenir en compte quan parlem de justícia (vídeo).

El personatge històric per representar el valor de la sostenibilitat va ser el delineant i estudiós de la història i l’arqueologia Joan Cabanyes. Fou un dels fundadors de l’Associació Científico-Excursionista de Mataró (Agrupe) i un dels impulsors de l’excursionisme amb fins científics (vídeo).

El sindicalista Joan Peiró, vinculat a Cristalleries de Mataró, va ser un referent del moviment cooperativista durant els anys vint i trenta. La seva trajectòria es va emmarcar dins el valor del cooperativisme del mes de juny (vídeo).

El mataroní Terenci Thos i Codina va ser un dels primers impulsors del moviment de la Renaixença a Catalunya. Escriptor, advocat, polític i líder de moltes entitats mataronines, va ser un gran defensor dels valors locals i del civisme (vídeo).

Per treballar el valor de l’acollida es va posa èmfasi en la figura de Joan Luís González Haro, més conegut com a mossèn Biscuter, el primer rector de la parròquia de Maria Auxiliadora i principal dinamitzador del barri de Cerdanyola a la dècada dels cinquanta quan molta gent d’altres zones de l’Estat feien cap a Mataró a la recerca de feina i millors condicions de vida (vídeo).

I l’arquitecte modernista i president de la Mancomunitat de Catalunya, el mataroní Josep Puig i Cadafalch, és un clar exemple del valor de la identitat. L’historiador Manel Cusachs ens va parlar d’aquesta important figura (vídeo).

El mataroní històric del valor de l’experiència, durant el mes d’octubre, va ser l’historiador i arqueòleg Marià Ribas, qui va salvar patrimoni de la ciutat durant la Guerra Civil i després va ajudar a descobrir el nostre passat (vídeo).

Una de les grans figures reivindicades durant aquest any ha estat Miquel Biada, sense l’emprenedoria i l’entusiasme del qual no hagués estat possible la primera línia de tren a la península Ibèrica entre Mataró i Barcelona (vídeo).

Finalment, Joguines Borrás tanca l’any amb el valor de la il·lusió. Joguines Borrás va instal·lar-se a Mataró l’any 1906. A partir d’aleshores es va convertir en la marca de referència de joguines de tot l’Estat. El seu fundador, Agapito Borrás, va ser un home emprenedor, creatiu i amb molta imaginació (vídeo).

Els dotze vídeos dels mataronins històrics que han representat els diferents valors dins del projecte, i tota la resta de gravacions de ‘Mataró, ciutat de valors’, es poden recuperar en aquest canal de Youtube.