Mataró dedica el mes d’octubre a reflexionar sobre el valor de l’experiència


1 octubre 2014

img-experiencia

Vivim en una societat que demana homes i dones amb experiència, però que al mateix temps no els aprecia. Per exemple, els anuncis d’ofertes de feina estan plens de requisits que limiten els candidats segons els anys d’experiència. En canvi si observem les dades, un 40% dels aturats de l’Estat espanyol són majors de 45 anys. També ens envolten avis i àvies carregats a l’esquena d’experiències, algunes d’elles que potser cap individu del segle XXI ja tornarà a viure, però que ningú els escolta. De vegades, les històries del passat ens avorreixen.

Encara que generalment associem l’experiència a la maduresa, haver fet durant molt de temps una mateixa activitat o contràriament haver tingut una vida molt variada i plena d’aventures, no ens atorga aquest valor. No tothom és capaç de transformar l’experiència en coneixements útils, en saviesa, en un bagatge transferible a futures generacions. D’experiències tots en tenim, però no tothom té suficient la maduresa de saber-les aprofitar. I aquesta és la veritable riquesa de l’experiència.  L’historiador atenenc Tucídides ja afirmava: “Entre homes i dones no hi ha gran diferència. La superioritat consisteix en aprofitar les lliçons de l’experiència”.

Malgrat aquesta precisió, Mataró vol dedicar el mes d’octubre, que coincideix amb el dia mundial dedicat a la Gent Gran, a parlar del valor de l’experiència. A l’agenda d’actes d’aquesta mateixa pàgina web trobareu diferents activitats sobre aquest valor però cal destacar:  Lectura del manifest de la Gent Gran (dia 2, a les 19h); concert homenatge a la gent gran (dia 5, 10:30h) o l’hora del conte (dies 8 i 14, a les 18h). I no us perdeu la Fira d’Entitats de Cerdanyola (dia 12), la taula rodona els valors de l’esport (dia 25) o la presentació de l’Anuari dels Valors de Catalunya amb Àngel Castiñeira (dia 27).