Compromís

Mataró recorda les víctimes de l’Holocaust


27 gener 2014

commemoració

Un any més, la ciutat de Mataró ha commemorat el Dia Oficial de la Memòria de l’Holocaust, el 27 de gener, davant del monument de la Intolerància situat al Passeig Carles Padrós.

L’acte ha començat amb un parlament de la historiadora Margarida Colomer que, en representació del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, ha recordat els més de 10.000 republicans espanyols que van ser deportats als camps d’extermini alemanys, entre ells deu mataronins.

Colomer, que ha explicat que l’acte coincideix també amb el 75è aniversari de l’ocupació militar de la ciutat per part de les tropes franquistes, ha afirmat que “els homenatges als lluitadors republicans i altres col·lectius han de ser actes de compromís amb el present i amb el futur”.

L’alcalde, Joan Mora, ha assegurat que cal explicar la realitat del que va passar perquè els més petits sàpiguen què succeeix quan la fraternitat amb els altres no comença amb el respecte. “El compromís dels alliberats va ser precisament difondre aquesta història de barbàrie a la humanitat”, ha afegit.

L’ofrena, encapçalada per l’Amical de Mathausen i altres camps, ha comptat amb la participació de tots els grups municipals de Mataró i diverses entitats que han anat deixant les flors al peu del monument mentre es llegien en veu alta els noms dels 26 maresmencs que van perdre la vida als camps d’extermini nazi.

La commemoració també ha comptat amb un grup d’alumnes de l’Escola Municipal de Música que han interpretat peces a la guitarra durant l’acte.