Iniciativa

Mataró reivindica Biada i la primera línea de tren davant les principals autoritats ferroviàries


29 novembre 2014

acte biada

Les principals autoritats en temes ferroviaris de Catalunya s’han reunit avui a la ciutat per sentir la lectura solemne del manifest “Biada, símbol de Mataró”, text que reivindica la figura del promotor del ferrocarril com a mataroní destacat i recorda que la primera línia de tren de la península va ser de Barcelona a Mataró.

L’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha estat l’encarregat de llegir el manifest escrit pel Cercle Històric Miquel Biada i ha destacat  del promotor del ferrocarril a Catalunya el seu esperit emprenedor i visionari, el fet que va actuar des de la iniciativa privada i que apostés pel servei públic.

Mora també ha assegurat que amb el tema del transport “avui encara arrosseguem greuges històrics” i ha demanat a les administracions treball conjunt per avançar respecte projectes com el Corredor del Mediterrani o el Tren Orbital que ha de fer que la línia fèrria actual passi pel centre de la capital del Maresme.

Per la seva banda,  el Secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font,  ha destacat de Biada el fet d’apostar per la prosperitat, per un projecte comú i amb dimensió internacional. Uns valors que, segons el representant del govern català, “defineixen Biada, Mataró i Catalunya”.

El director de Rodalies de Catalunya, Miquel Pérez, ha recordat que “el tren segueix sent avui un dels transports més eficients” i ha destacat la rellevància de l’estació de Mataró, segona de Catalunya pel que fa el nombre de passatgers i per la qual passen actualment 216 trens en dies laborables, amb una freqüència d’un comboi cada 6 minuts en sentit Barcelona.

I, finalment, per la seva banda, el president del Cercle Històric Miquel Biada i descendent del promotor del ferrocarril, Antoni Biada, ha agraït que el projecte “Mataró, ciutat de valors” hagi seleccionat Miquel Biada com a representant de la iniciativa, valor que la ciutat ha treballat aquest mes. I ha recordat que l’objectiu de l’entitat que representa “és preservar i difondre el patrimoni ferroviari de Mataró”.

També han assistit a l’acte la directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya, Pilar Garcia, i  els exalcalde de Mataró, Manuel Mas i Francesc Robert Graupera.

La lectura solemne de l’acte ha tingut lloc just després que una trentena de persones, que no s’han espantat per  la pluja,  hagin participat a la segona edició de la ruta “Miquel Biada i el primer ferrocarril” que també s’ha inaugurat també aquest mes.