Identitat

Mataró reivindica i exhibeix els valors de les danses tradicionals


13 setembre 2014

Dansaires Iluro

La  plaça Santa Anna s’ha omplert aquesta tarda de dansa, música, colors, panderetes, cascavells i castanyoles per reivindicar els valors de les danses tradicionals catalanes. El presentador de l’acte, el periodista Pep Andreu, ha iniciat l’exhibició recordant que “de vegades ballem o veiem veure ballar sense captar els veritables valors de la dansa, però darrera d’uns passos, d’una coreografia, d’un ritme, d’una forma de dansar… hi ha un munt de valors”.

Amb la lectura d’un fragment del text “El valor de la dansa tradicional” (aquí complert), fet expressament per aquesta ocasió pel professor mataroní Pompili Massa, s’han destacat els valors de les danses tradicionals com són: el fet de ser un art escènic, un art integrador que ajuda les persones a comunicar-se més enllà de les fronteres, una activitat que fomenta la salut i és educativa i potencia la identitat col·lectiva, valor que treballa la ciutat aquest setembre en el marc del projecte ‘Mataró, ciutat de valors’.

I com a exemple de tots aquests valors, seguidament han ballat a plaça els membres de l’Associació Mestres Gai Saber, que han interpretat diverses danses, i els Dansaires d’Iluro que han ballat peces mallorquines, de la Catalunya Nord, del país Valencià i del Maresme.

La sardana, dansa nacional

A la segona part de l’acte s’ha posat especialment èmfasi en la sardana, la dansa nacional de Catalunya. En aquest cas s’ha llegit un text recordatori que la sardana, que a part de molts altres valors, “per la seva característica de rotllana unida per homes i dones que es donen les mans, però al mateix temps que sempre es manté oberta a qualsevol dansaire, se n’extreu un seguit de valors democràtics i a favor dels drets humans, com ara la tolerància, la integració, la igualtat, la germanor i la solidaritat, tots ells des d’una perspectiva intergeneracional, de defensa de la igualtat de drets entre gèneres i sense distinció de classe social i ètnia”.

Finalment, la clausura de l’acte ha anat a càrrec de la Cobla Iluro, que ja  en una plaça plena de balladors i amants de la música tradicional, han interpretat diverses composicions.

Aquest ha estat un acte molt participatiu i que ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats – Agrupació Sardanista Santa Anna, Associació Veïns Peramàs Esmandies, Associació Cultural Mestres del Gai Saber, Cobla Iluro, Colla Sardanista Repuntejant de Mataró i Esbart Dansaire Iluro- . Recordem que el foment de la interrelació entre associacions de la ciutat és un dels objectius del projecte “Mataró, ciutat de valors”.