Identitat

Nonell: “Els valors de la sardana s’han d’adaptar als nous temps”


3 setembre 2014

SONY DSC

“Sardana, identitat i valors”. Tres elements completament interrelacionats i que han donat molt de joc aquest vespre en una taula rodona que ha tingut lloc al Casal de Barri de Les Esmandies. Un acte dins el marc del projecte “Mataró, ciutat de valors” en el qual s’ha reivindicat la sardana com a dansa nacional catalana, però també com a activitat lúdica, social i de foment de l’exercici físic i mental, entre molts altres aspectes.

Jaume Nonell, escriptor i estudiós del moviment sardanista, a partir d’un anàlisis històric de l’evolució d’aquesta dansa, ha assegurat que després  de la pèrdua de l’element reivindicatiu del ball a partir de la dècada dels anys setanta ara és l’hora de “reemprendre un procés de readaptació dels seus valors”.

“Germanor, solidaritat, igualtat, pacifisme, integració, treball en equip… són els valors que sempre ha tingut la sardana però que ara s’han d’adaptar als nous temps”, ha assegurat. I ha reivindicat més presència d’aquest ball als mitjans de comunicació i a les escoles com a “eina pedagògica”. “Els estaments culturals actuals de sardanes ni en saben, ni en volen saber”, ha sentenciat.

Per la seva banda, Joan Gibert, autor de la lliçó magistral de Sant Climent, Ciutat Pubilla, ha destacat de la sardana el fet que pot transformar la vida d’una persona fins el punt que comença sent una simple diversió però acaba convertint-se amb una experiència mística.

Per exemple, ha explicat que l’acció de ballar sardanes representa una distracció però també una font de socialització, una forma d’exercici físic útil per a totes les edats,  una medicina preventiva per a malalties mentals, una forma de donar a conèixer la nostra terra i una eina d’expressió de sentiments a través de la dansa i de la música.

Per la seva banda, M. Cristina Paniello, periodista i productora del programa La Fàbrica d’m1tv, ha destacat “el sentiment, la força i la personalitat de la sardana” i “el vinvle familiar que crea, tant dins de la colla, com pel fet que es tracta d’una tradició que passa de generació en generació”.

I, finalment, Joaquim Rucabado, president d’Entitats Sardanistes de Catalunya, ha opinat que “cal despullar la sardana de tots els ismes i de la política i gaudir simplement de la sardana” i defensar-la per un únic valor, pel fet de ser catalana”.