Sostenibilitat

‘Parc a taula': una guia per contribuir al desenvolupament econòmic sostenible


20 maig 2014

20140520_122515

Productors, restauradors, administracions publiques i empreses privades s’han reunit aquest matí a l’espai e-Àgora del Mercat Municipal de la Plaça de Cuba per presentar la guia ‘Parc a taula 2014-2015’.

Parc a taula és un programa de desenvolupament econòmic, promogut per la Diputació de Barcelona que pretén destacar, mitjançant la gastronomia, la producció artesanal i la viticultura de proximitat i de qualitat, els valors naturals, culturals i paisatgístics dels parcs de Catalunya.

Amb aquesta guia es dóna difusió al programa donant a conèixer tots aquells agents que, des de fa anys, potencien els productes alimentaris locals afavorint el desenvolupament econòmic sostenible, la biodiversitat i el reforç de la identitat local.

A l’edició d’enguany hi ha 240 adherits (entre restauradors, allotjaments, cellers, productors i elaboradors) i compta amb vuit parcs: d’Olèrdola, de la Serralada Litoral, del Castell de Montesquiu, del Foix, del Garraf, del Montnegre i el Corredor, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Parc Natural del Montseny.

El coordinador del projecte Parc a taula, Xavier Roget, ha assegurat durant la presentació que “Parc a taula no vol ser només una guia que recull informació. Vol ser un espai de debat i de creació conjunta per generar noves propostes”. En aquest sentit, Roget ha explicat projectes futurs relacionats amb la recerca, la formació i la gestió dels parcs.

Per la seva banda, el vicepresident de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) Francesc Espinal, ha afirmat que “el repte és mantenir els paisatges perquè tinguin un rendiment econòmic lligat als parcs”.

El diputat adjunt d’Espais Naturals, Andreu Carreras, ha avançat que “actualment s’està treballant per incorporar el Parc de la Serralada de Marina i tenim l’objectiu d’estendre el programa als dotze parcs de la Diputació”.

“Parc a Taula és una aposta innovadora que busca aliances per conservar els espais protegits afavorint el desenvolupament econòmic sostenible de les poblacions vinculades a aquestes espais naturals”, ha conclòs Carreras.

La presentació també ha comptat amb la presència del regidor de Promoció Econòmica i Innovació, Miquel Rey i amb els parlaments dels representants de tres entitats adherides com són la D.O. Alella, la Confraria de Pescadors de Sitges i l’empresa Lola y Mas, de venda de productes ecològics online.