Esforç

Pep Marí: “Per assolir un objectiu cal comprometre’s el cent per cent i assumir riscos”


27 març 2014

Pep Marí

Després de vint-i-cinc anys com a psicòleg del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat i acompanyant esportistes d’èlit, Pep Marí, pot afirmar amb garantia que  “per assolir un objectiu cal comprometre’s el cent per cent i assumir riscos”, encara que ni malgrat això és garantia absoluta d’èxit.

Aquest ha estat un dels principals missatges que aquest vespre el psicòleg ha donat a uns cent cinquanta pares reunits a l’escola Santa Anna en un acte organitzat per l’Iluro Hoquei Club i el mateix centre educatiu dins el marc del projecte “Mataró, ciutat de valors”.

Marí també ha deixat clar que per assolir un objectiu sempre s’han de tenir en compte tres elements: hi ha d’haver renúncia i sacrifici, un esforç persistent i assumir les conseqüències dels nostres objectius, tant si aquests finalment s’assoleixen com si no. Ara bé, també a alertat que els objectius escollits han de ser absolutament personals i han de mantenir cert equilibris entre un grau elevat de dificultat per mantenir la motivació i un nivell alt de realisme per no caure en la frustració.

La xerrada, orientada als pares, ha estat una corrua de bons consells. En primer lloc els ha recomanat  “premiar l’esforç i no el resultat d’aquest” perquè “l’esforç depèn exclusivament dels nens, mentre que l’èxit depèn de molts altres factors”. “Si el nen s’esforça al màxim sempre aprèn, encara que perdi”, ha afegit. Però també, per exemple, ha demanat als progenitors que deixin “als fills que cometin errors, ja que patir un cert grau de frustració ajuda a créixer”.

Finalment,  i especialment de cara els pares amb fills implicats en l’esport, però útil per tot progenitor, Marí ha demanat als assistents que “només siguin pares”, ni amics, ni psicòlegs, ni entrenadors, només pares i, sobretot, que no “confonguin les seves necessitats, amb les necessitats dels seus fills”.