Sostenibilitat

Pep Riera, Joan Cabanyes i l’SPAS, protagonistes del valor de la sostenibilitat


1 maig 2014

Joan Cabanyes retallada

Comencem avui a reflexionar sobre el valor de la sostenibilitat i ho fem amb tres protagonistes de luxe. Des de l’actualitat, parlem d’aquest concepte amb Pep Riera (vídeo), home que ha dedicat tota la seva vida a treballar i a defensar la terra. Va ser un dels fundadors del sindicat agrari Unió de Pagesos i, entre 1976 i l’any 2000, en va ser coordinador general. Actualment és coordinador de la Unió Pagesos al Maresme.

Buscant una altra òptica molt diferent, també conversem amb el biòleg Gregorio Muñoz-Ramos (vídeo), membre de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiquesa (SPAS) de Mataró i qui des de l’any 1997 és responsable del seguiment de les praderies de posidònia de Mataró, una activitat que mou molts voluntaris. Aquesta entitat, a més, té cura de la sostenibilitat i neteja del fons marí del front marítim de la ciutat.

I, finalment, el mataroní històric que simbolitza el valor de la sostenibilitat, malgrat es tracta d’una paraula força moderna, es tracta de Joan Cabanyes (vídeo). Ell va ser delineant i un estudiós de la història i de l’arqueologia. Conjuntament amb altres joves de la burgesia mataronina, en època de la Renaixença, van descobrir el paisatge del Maresme i el plaer de fer excursions amb fins científics. Com a conseqüència, ell va ser un dels fundadors de l’Associació Científico-Excursionista de Mataró (Agrupe). Ens en parla Víctor Ligos, actual president de l’entitat.