Cooperació

Pere Pujolàs: “La cooperació afegeix a la col·laboració valors com la solidaritat i la generositat”


19 juny 2014

???????????????????????????????

Aprofitant que la ciutat treballa el valor de la cooperació aquest mes de juny, el Moviment Educatiu del Maresme ha organitzat aquesta tarda a Can Palauet la conferència ‘El valor de la cooperació en l’educació de futurs ciutadans’, a càrrec del professor de la Universitat de Vic, Pere Pujolàs.

Pujolàs ha ressaltat que “és important que els alumnes cooperin per aprendre i aprenguin a cooperar”. En aquest sentit, ha explicat que l’aprenentatge cooperatiu afegeix a la interacció entre professor i alumne la interacció entre els mateixos alumnes. “Els alumnes aprenen mentre cooperen i això beneficia a tota la classe”, ha assegurat Pujolàs tot posant alguns exemples concrets de la seva experiència en diferents escoles.

Pujolàs també ha remarcat la diferència que existeix entre ‘col·laborar’ i ‘cooperar’. “No són el mateix. La cooperació afegeix a la col·laboració valors com la solidaritat i la generositat”.

Així doncs, els membres d’un equip d’aprenentatge cooperatiu tenen una doble responsabilitat: aprendre ells el que el professor els ensenya i contribuir a que també ho aprenguin  els seus companys. “D’aquesta manera és com es desenvolupa el valor de la solidaritat”, ha assegurat Pujolàs.

Un altre valor que ha emfasitzat ha estat la convivència, incidint en que “no n’hi ha prou amb la tolerància, cal conviure. I educar en la convivència i el respecte per les diferències és quelcom absolutament necessari i urgent en el món actual”.

L’acte d’avui també ha comptat amb la presència de la directora de l’escola Camí del Mig, Anna Oliveras; la directora de l’Institut Miquel Biada, Fàtima Prat i la directora de l’escola La Llàntia, Dolors Coromina. Cadascuna d’elles ha explicat les experiències d’aprenentatge cooperatiu que es duen a terme en aquests centres educatius de Mataró.